Taşınmaz mal kiralayan kiracılar, senelik sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira zammı ile karşılaşabiliyor. Peki kira zammı neye göre belirlenir? Kira zammı neye göre yapılır? İşte yasal kira zammı…
Kira zammı neye göre belirlenir?
Gayrimenkul kiralamalarında taşınmaz mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Mal sahipleri belli dönemlerde kira bedelinde artış yapabiliyor.
Peki kira zammı neye göre belirlenir? Kira zammı neye göre yapılır? İşte yasal kira zammı…
Yasal yıllık kira artış zammı, Borçlar Kanunu kapsamında belirlenen oran oluyor. Kanunen, kira zam oranının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarını geçmemesi gerekiyor.
“Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.”
Yıllık kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından 12 aylık baz alınarak kiracıya zam yapılması gerekiyor.
Kira tespit davası avukatlık masrafı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com