Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip olmuş oluyor.Kiracılık hukukunun belirlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.
Yenilenen kira dönemlerinde taşınmaz sahibinin kiracısına yapacağı zam, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli olabiliyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulamaya alınıyor.Peki kira zammı ne kadar olmalı? diyorsanız işte yanıtı..
Taşınmaz sahibi ve kiracı bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Kanunen bu kural yalnız mesken kiralamalarında kullanılıyor. İşyeri kiralamalarında bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.
Bu süre zarfı içerisinde işyeri sahipleri kiracılarına sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapılabiliyor.
Ev kiralamalarında kiracıya yapılacak zam hesabında kullanılan oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.
2015 Ağustos ayında kiralara %5,62 oranında zam yapıldı. Eylül ayında yapılması gereken kira zam oranları ise yarın TÜİK tarafından açıklanacak.
Dükkan kira zammı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın