Kira zammının hangi oranda,nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiğine ilişkin bilgilere Borçlar Kanunu’nda yer veriliyor. Buna göre kira zammı hangi oranda yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.
Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılmıyor. Ev kiralamalarında kiracının evde 1 yılı doldurması halinde, kiraya zam yapılıyor. Peki kira zammı hangi oranda yapılır?
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Yukarıda yer alan kanun esaslarına göre kira bedeline üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılıyor.
Ancak kanunda ÜFE oranlarından hangisinin hesaplamada kullanılacağı yer almıyor. Buna karşın Türkite İstatistik Kurumu tarafından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kira zammı hesaplamasında kullanılması gerekiyor.
Eylül ayı kira zammı yüzde kaç?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın