2015 Temmuz’da imzalanan kira sözleşmeleri bu sene feshedilmemesi halinde yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline de zam yapılıyor. İşte kira artış oranları Temmuz 2016..
Kira zam oranları Temmuz 2016!
Geçtiğimiz sene Temmuz ayında imzalanan kira sözleşmeleri bu sene feshedilmemesi halinde yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline de zam yapılıyor.
Kira bedelinde yapılacak bu zammı ev sahibi kendi istediği oranla hesaplayamıyor. Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen esaslara göre, yapılacak zammın ÜFE’den yüksek olmamaları gerekiyor.
ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Temmuz ayında yenilenen sözleşmelerde ise kullanılması gereken ÜFE oranı yüzde 4,91 oldu.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Haziran 2016
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,41 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,41 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %4,91 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %2,56 artış, imalat sanayi sektöründe %0,29 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,83 artış ve su sektöründe %0,90 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz (%17,38), kok ve rafine petrol ürünleri (%5,61), metal cevherleri (%2,19) alt sektörleridir. Buna karşılık ana metaller (%-1,00), mobilya (%-0,66), giyim eşyası (%-0,57) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış enerji mallarında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Haziran ayında en yüksek aylık artış enerji mallarında ve en yüksek yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
Kira artışına itiraz nereye yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com