Kira gelir vergisinde gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından bazı giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor. Peki kira vergisi indirimleri nelerdir? İşte kira vergisi indirimi 2016…
Kira vergisi indirimleri nelerdir?
Ev ve işyeri gibi taşınmaz mallarını kiraya veren kimseler, kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisini, belirlenen istisna tutarlarından yüksek gelir elde eden kimseler ödüyor.
2016 yılında kira gelir vergisi için beyannameyi meskenlerde 3.600 TL’lik sınırı; işyerlerinde ise 29.000 TL’lik sınırı aşan miktarda geliri olanlar veriyor. Ödemeyi de yine istisna tutarlarından yüksek gelir elde edenler ödüyor.
Kira geliri vergisi mükellefleri, gerçek ve götürü gider yöntemlerinden birini seçerek vergi bedeli üzerinden belli oranlarda indirim yapma hakkına sahip oluyor. Peki kira vergisi indirimleri nelerdir? İşte kira vergisi indirimi 2016…
Vergilendirmede gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor.
Kira vergisi indirimleri…
-Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,
-Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,
-Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
-Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,
-Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2009 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)
Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
-Amortismanlar,
-Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,
-Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
-Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)
Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.
– Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.
2016 yılında yapılan kira gelir vergisindeki bazı indirimler ve muafiyet koşullarında değişiklikler yapıldı. Kira gelir vergisi değişiklikleri 2016 şu şekilde sıralanıyor;
-Kaynana vergisi kaldırılıyor. Böylece kaynananın oturduğu ev için kira alınmayan hallerde emsal vergi de ödenmeyecek.
-Isı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamalar gider olarak düşülebiliyor.
– Belgesiz götürü gider işyeri kirasında kalkıyor, konut kirasında kısıtlanıyor.
– İşyeri kira geliri olanlar, beyannamelerine ‘götürü gider’ (yüzde 25) yazamayacaklar. Giderleri ancak ‘gerçek gider’ olabilecek.
– Konut kira gelirleri 69 bin TL üzeri olanlar da artık götürü gideri tercih edemeyecek, ‘gerçek giderlerini’ beyannamesinde düşebilecek.
– 30 bin lira ile 69 bin lira arası kira geliri elde edenler, ancak ‘yüzde 15 götürü gideri’ beyannamelerine yazabilecek.
– 30 bin liraya kadar kira geliri olanlar önceden olduğu gibi yüzde 25 götürü gider tercihinde bulunabilecekler.
Kira gelir vergisi ödemesi nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com