Kira sözleşmesi, ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracının haklarını korumak, sorumluluklarını tespit etmek adına imzalanıyor. Peki kira sözleşmesine neler yazılır? diyorsanız işte kira sözleşmesine yazılması gereken maddeler…
Kira sözleşmesine neler yazılır?
Kira sözleşmesi olarakta ifade edilen kira kontratı,kiracıyla ev sahibi arasında imzalanan belgeye deniyor.Bu kontratta kiraya ilişkin bilgilere yer veriliyor.
Kira kontratı, taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesiyle kontrat resmi bir belge haline geliyor.
İsteyenler noter huzurunda kira konratını imzalayıp ileride yaşanabilecek sorunların önüne geçmiş oluyor. Peki kira sözleşmesine neler yazılır? diyorsanız işte kira sözleşmesine yazılması gereken maddeler…
Kira sözleşmesinde yazılması gereken maddeler…
1- Kiracı Kat Mülkiyeti Kanununa uymayı aynen kabul ve taahhüt eder.
2- Kiracı kiralananı kısmen veya tamamen başkasına devir ve ciro edemez.
3- Kiracı kiralanan gayrimenkulde mal sahibinin haberi ve izni olmadan tadilat yapamaz.
4- Kiracı kira bedelini en geç ait olduğu ayın ilk ……………… gününde ve her ay peşin olarak ödemeyi taahhüt eder.
5- Kiracı kontrat bitiminde Kira bedelini ………………. göre % …… oranında artırmayı şimdiden kabul ve taahhüt eder.
6- Elektrik,Su,Doğalgaz,Kalorifer,Apartmana ait giderler ile Çevre Temizlik Vergisi kiracıya aittir.
7- Kiracı apartman yönetiminin alacağı kararlara aynen uyacaktır.
8- Kiracı kiralananı boşaltmak istediği taktirde en az bir ay evvelinden mal sahibine ulaşacak şekilde bildirmeyi taahhüt eder.
9- Kiracı peşinat olarak ……………… mal sahibine vermiştir.
10- Kiracı depozit olarak ……………………………….. mal sahibine vermiştir.
11- Kiracı mal sahibine vermiş olduğu peşinat ve depozitten faiz veya herhangi bir fazlalık talep edemez.
12- Kiracı mal sahibine vermiş olduğu peşinat ve depoziti yapacağı tamirata mahsup edemez.
13- Kiracı kiralanan gayrimenkulü tahliye ederken vermiş olduğu zarar ve ziyana ait meblağ ile ödenmemiş bulunan Elektrik, Su, Doğalgaz, Telefon borçları mal sahibi tarafından depozitten mahsup edilir. Eğer verilen depozite yeterli olmaz ise kalan miktarı kiracı Kontrat Başlangıç tarihi itibariyle kabul ve ödemeyi taahhüt eder.
14- Kontrat tarihine kadar olan tüm gider ve borçlar mal sahibine aittir.
15- Kontrat tarihinden sonra tahakkuk eden tüm gider ve borçlar kiracıya aittir.
16- Kiralanan gayrimenkule tahakkuk edecek olan stopaj vergisi kiracıya aittir.
17- Aynı dönem içerisinde kira bedelinin iki ay üst üste ödenmemesi halinde, ödenmeyen aydan itibaren kontrat süresi sonuna kadar olan kira bedelleri muacceliyet kesbeder ve bu hal kiracı tarafıdan gayrimenkulün tasfiyesi sebebi olarak peşin olarak kabul edilir.
18- Kefilin kefaleti müşterek ve müteselsil olup, kefil kontratın ilk yapıldığındaki kira dönemi ve belirlenen süre için kefaletin mevcudiyetinin devamını beyan ve imzası ile kabul ve taahhüt eder.
19- İşbu Kontrat …………… yıllıktır. Kontratın sona ermesinden bir ay evvel taraflar yazılı olarak ihtarda bulunmadıkları sürece kontrat yenilenmiş kabul edilir.
20- Taraflarca kira sözleşmesinde yazılı adresler kanuni ikametgah adresi olarak kabul edilir. Adreslerdeki herhangi bir değişiklik taraflara yazılı olarak bildirilmediği taktirde kontratta yazılı olan adrese yapılan tebligat muteber sayılacaktır.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com