Gayrimenkul kiralamalarında, mal sahibi ile kiracı arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi yapılıyor. Peki kira sözleşmesinde pul gerekli mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmesinde pul gerekli mi?
Kira aksi olarakta bilinen kirasözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira sözleşmesinin nasıl yapılması gerektiği, Borçlar Kanununda açıklanıyor. Kanun gereğince kira sözleşmesi yazılı olarak yapıldığı gibi sözlü bir şekilde de yapılabiliyor.
Ancak, yaşanacak herhangi bir problemde ispat açısından kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması gerekiyor.
Kira sözleşmesi, noter aracılığı ile yapılabiliyor. Ancak kanunen sözleşmenin noterde yapılması gibi bir zorunluluk da bulunmuyo
İsteyen kimseler, imzaladıkları sözleşmeyi, noterde onaylatabiliyor. Noter huzurunda kira sözleşmesini imzalamak, ileride yaşanabilecek sorunların önüne daha çabuk geçmesi açısından tercih ediliyor. Peki kira sözleşmesinde pul gerekli mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmeleri için eski bir uygulama olan damga pulu için artık zorunluluk söz konusu olmuyor. Ancak damga vergisi mükellefiyeti hala devam ediyor.
Bilindiği üzere damga pulu alınması halinde Damga Vergisi ödenmiş oluyordu. Pula verilen para Damga Vergisi oluyordu. Fakat damga pulu kaldırılmış olup; Damga Vergisi maliyeye yatırılıyor.
Kira sözleşmesi damga vergisi oranı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com