Kira sözleşmesi taşınmaz mallar için kiracı ve ev sahibi tarafından imzalanan anlaşma oluyor.Peki kira sözleşmesinde kefil zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ve ev sahibi arasında kira anlaşmasına dair kira sözleşmesi imzalanıyor.Kira sözleşmesi süreli olabileceği gibi süresiz de olabiliyor.
Sözleşmeler genellikle bir senelik olarak düzenleniyor.Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor.
10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak şartıyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.Peki kira sözleşmesinde kefil zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmesinde bir kefil belirtilmesi zorunlu olmuyor. Ancak kefilin olması gayrimenkul sahibi açısından faydalı bir durum olarak görülüyor. Çünkü, kiranın ödenmemesi gibi durumlarda mal sahibi açısından kefil bir güvence niteliği taşıyor.
Ancak, kontratta kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi halinde kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor.
Kira sözleşmesi maddeleri nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın