Kira sözleşmesinde kefil eşin rızası aranır mı?

kefil
Kira sözleşmelerinde kefil, alacaklı olan mal sahibine karşı, borçlunun yani kiracının borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlenmiş oluyor. Peki, kira sözleşmesinde kefil eşin rızası aranır mı?

 

Kira sözleşmesinde kefil eşin rızası aranır mı?
Ev ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında sözleşme sürecinde kiracıdan kefil de talep edilebiliyor. Bu durumda kefil alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlenmiş oluyor.

Kefil ile kiracı arasında kefalet sözleşmesi imzalanabiliyor. Kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bazı koşullar aranıyor.

Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmuyor. Peki, kira sözleşmesinde kefil eşin rızası aranır mı?

Borçlar Kanunu maddesi: “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.

Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan değişiklikler için eşin rızası gerekmez.”

Buna göre, kira sözleşmesi dahil, yapılan sözleşmelerda kefalet için öncelikle eş rızasının alınmış olması gerekiyor. Eş rızası olmadan yapılan kefalet sözleşmeleri geçersiz kabul ediliyor.

Ancak 6455 sayılı kanunun 77. maddesiyle 6098 sayılı kanunun 584. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre, ticari işletmeler adına yapılacak kefalette eş rızası aranmıyor.
Kirada kefilin sorumluluğu nedir?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*