Kira kontratı olarakta bilinen kira sözleşmesi, gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmayı ifade ediyor. Peki kira sözleşmesi yapmak zorunlu mu? diyorsanız işe yanıtı…
Kira sözleşmesi yapmak zorunlu mu?
Kira sözleşmesi, “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak ifade ediliyor.
Taşınmazın kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi gerekiyor.
Kira sözleşmesi, taşınmaz sahibi ile kiracısı arasındaki anlaşmayı belgelendirmeye yarıyor. Peki kira sözleşmesi yapmak zorunlu mu? diyorsanız işe yanıtı…
Kira sözleşmesi yapmak zorunlu olmuyor. Tarafların noter huzurunda imzalayabildikleri kira sözleşmesi, noter olmadan bir şahit huzurunda taraflar arasında imzalanabiliyor.
Kira sözleşmeleri tercihen sözlü veya yazılı olarak yapılabiliyor. Ancak sözlü sözleşmenin başlangıç tarihini ispatlamak oldukça güç olduğundan, kira sözleşmelerini yazılı yapmak daha faydalı olarak biliniyor.
Taraflar kendi aralarında yapabilecekleri gibi, sözleşme imzalarını noterde tasdik ettirme imkanları da bulunuyor. Dava açarken veya icra takibi yaparken kira sözleşmesinin başlangıç tarihi yani gün, ay, yıl önem arz ediyor. Taraflardan birinin sözleşmeyi kaybetmesi halinde karşı taraf kendi söylediklerini daha kolay olarak, elindeki sözleşme ile kanıtlayabiliyor.
Kira sözleşmesi avukatlık ücreti 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com