Ev ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında bir anlaşma yapılıyor. Peki, yapılan bu kira sözleşmesi sözlü olabilir mi?
Kira sözleşmesi sözlü olabilir mi?
Ev ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında bir anlaşma yapılıyor. Kira anlaşması, ileride herhangi bir hak hakbı yaşanmaması adına sözleşmeye dökülüyor.
Kira sözleşmesi imzalanması halinde; kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.
Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.
Tarafların hak ve sorumlulukları, Borçlar Kanunu ile düzenleniyor. Bu kanun gereğince mal sahibi kiracısını her istediği zaman tahliye edemiyor, ancak yenilenen kira dönemlerinde zam yapma hakkına sahip oluyor.
Peki, kira anlaşmasının yazılı olarak yapılması zorunlu mu? Kira sözleşmesi sözlü olabilir mi?
Sözlü kira sözleşmesi..
Kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. İsteyenler kira sözleşmesini sözlü olarak da yapabiliyor. Ancak yaşanması muhtemel problemlerde sözlü kira sözleşmesinin ispatlanabilir olması gerekiyor.
Kira sözleşmesi ayıptan dolayı feshedilir mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın