Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan sözleşme kira sözleşmesi oluyor. Kanunen kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süreler için yapılabiliyor. Peki kira sözleşmesi ne kadar geçerli? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmesi ne kadar geçerli?
Kira sözleşmesi, kiralayanın, bir şeyin kullanımını kiracının verdiği bir bedel karşılığında ve belli bir süre için kiracıya bırakmasını kabul etmesi sonucunda yapılıyor.
Ev ya da kiracı arama sürecinin sonlandığının resmileştiği kira sözleşmeleri, ev sahibi kiracı ilişkilerindeki önemli bir adım oluyor. Her iki taraf da dikkat etmeden bir sözleşme imzaladıklarında, bir sonraki aşamada çıkabilecek sorunlardan olumsuz etkilenebiliyor.
Kiracılık ilişkisinin başlaması için resmi evrak düzenlenmesine gerek yok aslında iki taraf anlaşıp el sıkıştığında bu sözlü anlaşma da yeterli oluyor. Ancak ileride sorun yaşanmaması için noterde yazılı bir sözleşme yapılması daha yararlı oluyor.Peki kira sözleşmesi ne kadar geçerli? diyorsanız işte yanıtı…
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Borçlar Kanunu esasları gereğince kira sözleşmesi süresi ile ilgili herhangi bir ay sınırlaması bulunmuyor. Taşınmaz mal kiralamalarında genellikle kiralamalar senelik olarak yapılıyor.
İşyeri kiralamalarında ise bu sürenin 3, 5 ve 10 seneye kadar çıkabiliyor.
Kiracının temerrüdü
Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.
Kira sözleşmesinin tapuya şerhi harç 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com