Kira akdi olarakta bilinen kira sözleşmesi, kullandırma amacını taşıyan sözleşmelerin başında geliyor. Bununla gayrimenkul sahibi, bir bedel karşılığında gayrimenkulün kullanılmasını veya yararlanılmasını belli bir süre için kiracıya bırakmayı taahhüt etmiş oluyor.
Kira sözleşmesi taşınmazın sahibi ve kiracı arasında ileride olası problemlere karşı imzalanıyor. Kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesinde yazılan herşeyin net ve eksiksiz olması gerekiyor.
Taşınmaz sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinde aire üzerinde yükümlü olduğu alanlar, ödemesi gereken ücret bedelleri, taşınmazın bağımsız alanları üzerindeki hakları, evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şeklinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.
Sözleşmenin noterde yapılması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ayrıca, sözleşme yazılı ve şahit huzurunda imzalanabileceği gibi sözlü bir şekilde de yapılıyor.Peki kira sözleşmesi kaç yıllık yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanununa göre kira sözleşmesinde herhangi bir sözleşme süresi bulunmuyor.Kanunen kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Ev kiralamalarında genellikle kiralamalar senelik olarak yapılıyor. İşyeri kiralamalarında ise bu süreler 3, 5 ve 10 seneyi bulabiliyor.
Kira sözleşmesi damga vergisi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın