Kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.
Kira sözleşmeleri taraflar arasında imzalanabileceği gibi noterde de imzalabiliyor.Sözleşmenin noterde yapılması ileride olabilecek sorunları önlemek açısından daha yararlı oluyor.Noterde yapılan kira sözleşmesi için damga vergisi alınıyor.Peki kira sözleşmesi damga vergisi nedir?
Damga vergisi, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması ve düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde ödenmesi gerekiyor.
Gayrimenkul kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi bazı durumlarda damga vergisine tabi oluyor.Kira sözleşmesi için ödenecek damga vergisi, kira bedeli üzerinden belirleniyor. Kira sözleşmesi için ödenecek damga vergisi, yıllık kira bedeli üzerinden damga vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.
30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ gereğince kira mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın