Taşınmaz mal kiralamaları için belirli ya da belirsiz süreler için kira sözleşmeleri imzalanıyor. Peki kira sözleşmesi bitince ne olur? Kira sözleşme süresi bitince yenilenir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmesi bitince ne olur?
Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme kira sözleşmesi olarak adlandırılıyor.
Kanunen kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Borçlar Kanunu esasları gereğince kira sözleşmesi süresi ile ilgili herhangi bir ay sınırlaması bulunmuyor. Mesken kiralamalarında genellikle kiralamalar senelik olarak yapılıyor. Peki kira sözleşmesi bitince ne olur? Kira sözleşme süresi bitince yenilenir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Taraflar, kira sözleşme süresinin dolması durumubda herhangi bir bildirim veya talepte bulunmaz ise, sözleşme yenilenmiş olarak kabul ediliyor. Fakat, kira yenilenmeyecek ise, sözleşme süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor.
Aksi takdirde kira sözleşmesi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor. Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş oluyor ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalıyor.
Aksi durumda ev sahibi de 1 ay öncesinden evi boşaltma ihbarnamesi yollamazsa kiracısını evden çıkartamıyor. Sözleşme yenilenmiş sayılıyor. Ev sahibi ancak yenilenen kontrat için belirlenen şekilde kira bedeline zam uygulayabiliyor.
Kira sözleşmesi fesih ihtarname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com