Kira sözleşmemi kaybettim ne olur?

Kira sözleşmemi kaybettim ne olur

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki Kira sözleşmemi kaybettim ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmemi kaybettim ne olur?
Kira sözleşmeleri konusu Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak karşımıza çıkıyor.

Süresiz olarak geçerli olan kira sözleşmesi, kiracı ya da kiraya veren (mal sahibi ya da temsilcisi) sözleşmeyi feshedinceye kadar sürüyor. Evde ne kadar süreyle yaşayacağınızı bilmiyorsanız, bu tür kira sözleşmesi iyi bir tercih oluyor.

Belirli bir süre için geçerli olan kira sözleşmesi, kiraya verenin ve kiracının kira sözleşmesinin ne zaman son bulacağı konusunda hemen en başından anlaşmaya varmış oldukları anlamına geliyor.

Belirli bir zaman için yapılmış kira sözleşmesi, üzerinde anlaşmaya varıldığı tarihte, feshedilme olmaksızın otomatik olarak son buluyor. Söz konusu tarihten sonra hâlâ meskende yaşamayı sürdürmek istiyorsanız, yeni bir kira sözleşmesine gereksiniminiz oluyor. Peki Kira sözleşmemi kaybettim ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesinde yazılı olma zorunluluğu bulunmadığı için kira kontratının kaybolması tarafların kira ilişkisinde herhangi bir değişiklik yaratmıyor.

Ancak taraflardan birinin bu durumu kötüye kullanması ve sözleşmede yer almayan maddeleri varmış gibi davranması halinde bu durum Sulh Hukuk Mahkemesinde çözümlenebiliyor.

Kira sözleşmesi kaybolan kiracı, yalnız Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre tahliye edilebiliyor.

Kira sözleşmesi ne kadar geçerli?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com