Kira sözleşmesi şekline ilişkin herhangi bir koşul olmadığı için noterler tarafından düzenlenen veya taraflar tarafından düzenlenen kira sözleşmesi tapuya şerh ettirilebiliyor. Peki kira şerhi ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı…
Kira sözleşmesi kiralayan ile kiracının anlaşmaları halinde tapuya şerh ettirilebiliyor. Yani kiralayan ile kiracının yaptığı sözleşme tapu kütüğünün şerhler kısmında işleniyor. Kira sözleşmesi süresi ile şerh süresi aynı oluyor. Sözkonusu uygulamada kiralayan değişse bile tapudaki şerh devam ettiğinden kiracılık da devam ediyor. Peki kira şerhi ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı…
Kira akdinin şekline ilişkin herhangi bir koşul olmadığı için noterler tarafından düzenlenen veya taraflar tarafından düzenlenen kira akdi tapuya şerh ettirilebiliyor.
Kira şerhi, kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi ile oluyor. Kira sözleşmesi, noter tarafından düzenlenmiş ve mülk maliki tarafından tapuya şerh için yetki veilmişse kiracının da talebi doğrultusunda kira akdi tapuya şerh ettirilebiliyor.
Şerh işlemleri için harç yatırmak gerekiyor. Bu sayede kiracı şahsi hakkını güçlendirmiş oluyor.Kira şerhinin yapılabilmesi için kira sözleşmesinin noterde düzenlenmesi ve kiracıya şerh yetkisinin verilmiş olması da gerekiyor.
Eğer kira sözleşmesi noterde yapılmamış ise ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz sahibinin müracaatı ve akit sırasında imza atması da gerekli oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com