Kira şerhi, kira akdinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesiyle oluyor. Peki kira şerhi nasıl kaldırılır? Kira şerhi terkini nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kira şerhi, herhangi bir taşınmaz üzerinde düzenlenen; taşınmazın sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi işlemi olarak ifade ediliyor.
Kira şerhinin konulabilmesi için kira sözleşmesinin noterde düzenlenmesi ve kiracıya şerh yetkisinin verilmiş olması gerekiyor.
Eğer kira sözleşmesi noterde yapılmamış ise ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz mal sahibinin başvurusu ve akit sırasında imza atması da gerekli oluyor.Peki kira şerhi nasıl kaldırılır? Kira şerhi terkini nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Bazı durumlarda kira şerhi terkini durumu da olabiliyor.Tapu Sicil Tüzüğünün 78. Maddesinde, kira süresinin bitmesi halinde,ev sahibinin istemiyle de terkinin yapılabileceği belirtiliyor.
Kira süresinin kendiliğinden yenilenmiş olması bu terkine engel teşkil etmiyor. Terkin edilen kiranın kendiliğinden yenilenmiş sözleşmeye istinaden, yetkisi varsa, kiracı tarafından yeni bir harç ödeyerek şerh ettirilmesi mümkün oluyor.
Kira şerhi için gerekli belgeler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com