Kira kontratlarında kefilin sorumluluğu!

Kira kontratlarında kefilin sorumluluğu

Gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira kontratı taraflara karşılıklı olarak birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Peki kira kontratlarında kefilin sorumluluğu nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira kontratlarında kefilin sorumluluğu!
Kiralama işlemine konu gayrimenkul ile ilgili olarak ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan belgeye kira kontratı adı veriliyor.

Kira akdi olarakta bilinen kira kontratı, ev sahibinin belirlenen süre zarfı içinde evin kiralanacağına; kiracının da evi kullanmasına karşın belirlenen kira bedelini ödeyeceğine dair taraflar arasında anlaşmalı olarak imzalanıyor.

Taraflar arasında imzalanan resmi belge niteliği taşıtan kira kontratında yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olması da gerekiyor.

Kira kontratında kefil olması şart olmuyor. Ancak isteyenler kefil belirtebiliyor. Kefil, ancak kira sözleşmesinde belirtilen süreler içerisindeki borçlar için sorumlu oluyor.

Kira kontratında kefilin sorumluluğu ilk yıl ile sınırı oluyor. Buna göre yenilenen kira dönemlerinde kefilin sorumluluğu sona ermiş oluyor.

Kira kontratında adi kefalet olması halinde kefalet işlemi için nispi 2016 yılı için binde 9,48 oranınd), kiralama işlemi için nispi 2016 yılı için binde 1,89 oranında ayrı ayrı damga vergisi hesaplanması gerekiyor.

Kira kontratı doldurma örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com