Taşınmaz malların kiralanması sürecinde, taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Peki kira kontratının tapuya şerhi nasıl olur? İşte kira kontratının tapuya şerh edilmesi…
Kiralama işleminin konusu olan gayrimenkul ile ilgili olarak ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan sözleşmeye kira kontratı olarak ifade ediliyor.
Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında yazılı olarak hazırlanan kira kontratı ev sahibi içinde kiracı için de önemli bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Kira kontratının özel bir şekli bulunmuyor. Tarafların taleplerine göre kira kontratı düzenlenebiliyor.Peki kira kontratının tapuya şerhi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira kontratı tapuya şerh edilebiliyor.Kira şerhi, bir gayrimenkulün maliki ile kiracı arasında düzenlenmiş kira kontratını tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi işlemi olarak ifade ediliyor.
Kira kontratı noterde yapılmış ve kiracıya şerh yetkisi verilmiş ise sadece kiracının müracaatı ile yapılabiliyor. Eğer kira kontratı noterde yapılmamış ise ya da noterde yapılmış ancak tek taraflı şerh yetkisi kiracıya verilmemiş ise taşınmaz sahibinin müracaatı ve akit sırasında imza atması gerekiyor.
Kira kontratının tapuya şerhi için gereken belgeler şu şekilde:
-Kiralanan yerin tapu senedi
-Kira kontratı
-Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,
-İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
-Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları ( Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi
Kira kontratına neler yazılmalı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com