Kira kontratının devri!

Kira kontratının devri

Taraflar arasında imzalanan ve kullandırma amacı taşıyan sözleşmeleri başında kira kontratı bulunuyor. Peki kira kontratı devredilebilir mi? Kira kontratı devir hakkı var mı? İşte kira kontratının devri…

Kiracılık esaslarına göre, kira kontratını imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kontrat gereğince kiracı istediği zaman evden çıkamayacağı gibi; ev sahibi de istediği zaman kiracısını evden çıkaramıyor.

Borçlar Kanunu gereğince, taraflar, kira kontratı süresinin dolması halinde herhangi bir bildirim veya talepte bulunmaz ise, sözleşme yenileniyor.

Ancak, haklı sebepler ile kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. Peki kira kontratı devredilebilir mi? Kira kontratı devir hakkı var mı? İşte kira kontratının devri…

Kira kontratının devir hakkı bulunuyor.Borçlar kanunu kapsamında açıklanan kira ilişkisinin devri hususu kanunda 323. maddede yer alıyor.

Kira ilişkisinin devri işlemi, Türk Borçlar Kanununa göre, kiracının; kiraya verenin yazılı iznini alması ile mümkün oluyor. Aksi takdirde kiraya verenin yazılı izni alınmadıkça kira ilişkisi bir başkasına devredilemiyor.

Kira ilişkisinin devri
MADDE 323- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.

Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.

İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.

Kira kontratının geçersiz olduğu durumlar!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com