Kiralama işleminde ev sahibi ile kiracı arasında kira kontratı imzalanıyor.Peki kira kontratında kefil şart mı? diyorsanız işte yanıtı…
Kiralama işleminin konusu olan gayrimenkul ile ilgili olarak gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan sözleşmeye kira kontratı olarak ifade ediliyor.
Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında yazılı olarak hazırlanan kira kontratı ev sahibi içinde kiracı için de önemli bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Kira kontratlarının özel bir şekli bulunmuyor. Tarafların taleplerine göre kira kontratı düzenlenebiliyor.
Kira artış oranında yasal zorunluluk olan Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre bir fiyat artışı belirlenmesi önem arz ediyor. Evdeki bütün demirbaşlar kiralayan tarafından kontratta açıkça belirtilmiş olması gerekiyor. Ayrıca çalışır olup olmadığına da dikkat edilmesi kiracı için önemli oluyor.Peki kira kontratında kefil şart mı? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratında kefil zorunlu olmuyor, bu hususta tarafların isteklerine göre değişiklik olabiliyor. Ancak kefilin olması gayrimenkul sahibi açısından faydalı oluyor.
Ancak, kira kontrattın da kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor. Kira kontratında kefilin sorumluluğu 1 yıl olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kira kontratı devam ederse kefilin sorumluğu kalmıyor.
Kira kontratı ne zaman geçerli olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın