Kira kontratında damga vergisi zorunlu mudur?

Kira kontratında damga vergisi zorunlu mudur

Kira kontratı, konut ve işyeri kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında imzalanıyor. Peki kira kontratında damga vergisi zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı…

Kira kontratı, taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında imzalanıyor. Kanunen kira sözleşmesinin yazılı olarak yapma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.

Ancak yazılı olarak yapılmayan sözlü kira kontratı ise genellikle akrabalık ilişkisi bulunan, birbirlerini tanıyan kimseler arasında yaygın olarak yapılıyor.Yazılı olarak yapılacak kira kontratını taraflar kendi aralarında imzalayabildiği gibi, noter huzurunda da imzalanabiliyor.

Noterde imzalamak istemeyen kişiler, tarihin, tarafların isimlerinin belirtilmesi ve imzaların atılması ile de kontratı resmi kılabiliyor.Peki kira kontratında damga vergisi zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı…

Kira kontratının damga vergisine tabi olabilmesi için noter huzurunda imzalanması gerekiyor. Buna göre noter onayı olmayan sözleşmeler için damga vergisi ödenmiyor.

Kira kontratı sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutuluyor. Bu oran 2016 yılı için binde 1,89 olarak tespit ediliyor.Kefilli kira kontratında ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Kontratta kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.

Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com