Hem ev sahibi hem kiracı açısından yazılı kira kontratı yapılması büyük bir önem taşıyor. Peki kira kontratı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar!
Kira kontratı, konut ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracının haklarını korumak, sorumluluklarını tespit etmek adına imzalanıyor.
Bu kontratın yapılması ile mal sahibi kiracısına taşınmaz malı bırakırken; kiracı da belirlenen kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor.
Kira kontratı, taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesiyle kontrat resmi bir belge olmuş oluyor.
İsteyenler noter huzurunda kira konratını imzalayıp ileride yaşanabilecek problemlerin önüne geçmiş oluyor. Peki kira kontratı yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
-Öncelikle kira kontratını imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığından emin olunması gerekiyor. Bu da tapu kayıtları incelenerek öğrenilebiliyor.
-Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana hususlara yer verilmiş olması gerekiyor. Ayrıca ev sahibinin ve varsa kefilin iletişim adresleri de sözleşmeye kaydedilmesi gerekli.
-Taraflar kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmesi gerekiyor.
-Kira kontratında belirtilen adres kısmında, kiralanacak konutun adresinin doğru yazılıp yazılmadığından emin olunması gerekiyor.
-Kiranın ne kadar olduğu hem yazı hem de rakam ile yazılması gerekiyor. Kira bedelinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında yatırılacağının da sözleşmede yer alması gerekiyor. Ayrıca sonradan sıkıntı yaşamamak için kira bedelinin hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağı da açıkça belirtilmesi gerekiyor.
-Diğer bir önemli nokta da depozito oluyor. Eğer depozito veriliyorsa niçin verildiği ve hangi şartlarda geri alınacağı maddeler arasında yer alıyor.
-Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir maddenin de sözleşmeye eklenmesi gerekiyor.
-Kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da belirtilmesi gerekiyor.
-Ayrıca kira sözleşmesinin süresine ve yenileme dönemlerine ilişkin bilginin de sözleşmede yazılmasına dikkat edilmesi önemli.
-Kira kontratı ve maddeleri konusunda herkes yeterli bilgiye sahip olmayabiliyor. Bu nedenle hem mal sahibi hem de kiracı açısından doğru yönlendirmeye yapabilecek uzman bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmak fayda sağlayabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com