Kira kontratı devam ederken kiracıların sıklıkla yaşadığı durumlar arasında evin satılması bulunuyor. Peki Kira kontratı varken evin satılması durumunda ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratı varken evin satılması!
Kira hukukuna göre kira kontratları sözlü bir şekilde de yapılabiliyor. İspat yönü zayıf olan bu sözleşme türü, genellikle akraba ilişkileri bulunan; birbirlerini tanıyan bu sebeple kira kontratı imzalama gereği duymayanlar tarafından yapılıyor.
Ancak akrabalık ilişkisi, kirada yaşanabilecek muhtemel problemlerin önüne geçemiyor. Kiracının kira ödemesini aksatması, kirayı bedelinin ödememesi gibi sorunlar gündeme gelebiliyor.
Kira kontratı devam ederken kiracıların sıklıkla yaşadığı durumlar arasında evin satılması bulunuyor. Peki Kira kontratı varken evin satılması durumunda ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen kira kontratı devam eden evin satılmasında herhangi bir yasak bulunmuyor. Ancak kiradaki evin el değiştirmesi halinde bu durumun kiracıya bildiriminin yapılması gerekiyor. Çünkü artık yeni malik sıfatıyla kira kontartının “kiralayan” tarafı da değişmiş oluyor.
Yeni ev sahibinin satın aldığı evdeki kiracısını çıkarmak istemedi durumunda, kiracıya en geç altı ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor.
Aksi halde yeni ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynen devam ediyor. Ayrıca, konutu satın alan yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Aksi takdirde yeni ev sahibi kiracısından evi tahliye etmesini isteyemiyor.
Yeni malikin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettiremiyor.
Yeni ev sahibinin ihtiyacı olması halinde ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabiliyor.
Kira kontratı iptali nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com