Kira kontratı, taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Peki kira kontratı nerede yapılır? Kira kontratı noter onaylı değilse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratı noter onaylı değilse ne olur?
Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.
Kira kontratı, kiralama işlemlerinde tarafların birbirlerine karşı mükellefiyetler yüklüyor. Kiracı ile ev sahibinin imzaladığı kira kontratıyla; ev sahibi belirlenen süre içerisinde kiracısını evden çıkarmayacağına; kiracı ise bu süre içerisinde belirlenen kira bedelini ödeyeceğine ilişkin olarak sorumluluk yükleniyor.Peki kira kontratı nerede yapılır? Kira kontratı noter onaylı değilse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratı zorunlu olmamak ile birlikte hak kaybı yaşamamak ve sözleşmesinin ispat gücünü artırmak isteyen kimseler kira sözleşmesini noter huzurunda imzalayabiliyor.
Noterde imzalamak istemeyen vatandaşlar, tarihin, tarafların isimlerinin belirtilmesi ve imzaların atılması ile de kontratı resmi kılabiliyor.
Kira kontratı noterde yapılıyorsa kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödeniyor.
Kefilli kira kontratında ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.
Konut için kira kontratı örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com