Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı imzalanıyor. Peki kira kontratı nedir? Kira kontratı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.
Kira kontratlarından kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olurken; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı mal sahibi ile kiracı arasında imzalanması halinde geçerlilik kazanıyor. Kira kontratının geçerliliği için noterde hazırlanması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.
Ancak, kira kontratının mal sahibi tarafından değil de farklı kişiler tarafından imzalanması geliyor. Bu durumun mal sahibi tarafından kabul edilmemesi duurmunda ise kontrat geçersiz kabul ediliyor.
Taşınmaz mal sahibinin kabul etmesi halinde kira kontratının bir başka kimse tarafından yapılması durumunda bu kez kontrat geçerli oluyor.
Kira kontratı kapsamında kiralanan taşınmaz malın özelliklerine, kira süresine, kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihler gibi yapılan anlaşmaya istinaden bilgilere yer verilmesi gerekiyor.
Kira sözleşmesi damga vergisi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın