Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında kira kontratı imzalanıyor.Sözleşme taraflar arasında yapılabildiği gibi noterde de yapılabiliyor.Peki kira kontratı ne işe yarar? Kira kontratı neden yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracı ile kiralayan arasında kira kontratı imzalanıyor. Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Peki kira kontratı ne işe yarar? Kira kontratı neden yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Kira kontratı hem kiracı hem de mal sahibine birtakım sorumluluklar yüklüyor.Kontratı imzalayan mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla mükellef oluyor.
Kiracı ise, kira bedelini ödemekle sorumlu oluyor. Aynı zamanda kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.
İmzalanacak kontratta kira bedeli, kira süresi, kira bedelinde yapılacak artış oranı, depozito, kiralanan yerin kullanım amacı ve kiralanan yerin durumu, demirbaşların durumu gibi bilgilerin detaylı olarak belirtilmesi ve yazılması gerekiyor.
Eğer uzun vadeli bir kira kontratı yapılacak ise, kira kontratının noter huzurunda yapılması ve mümkünse tapu kaydına bu konuyla ilgili şerh konulması da yararlı oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın