Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı imzalanıyor. Peki Kira kontratı kimler arasında yapılır? Kira kontratı kiminle yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratı kimler arasında yapılır?
Mesken ve işyeri kiralamalarında kira kontratı yapılıyor. Kira kontratı, kira sözleşmesi ve kira akdi olarakta biliniyor. Peki Kira kontratı kimler arasında yapılır? Kira kontratı kiminle yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratları, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracının haklarını korumak, sorumluluklarını tespit etmek adına aralarında imzalanıyor.Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira kontratı kapsamında kira anlaşmasına dair bilgilere yer veriliyor.
Kontrat, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Kira kontratları zorunlu olmamak ile birlikte hak kaybı yaşamamak ve sözleşmesinin ispat gücünü artırmak isteyen kimseler kira sözleşmesini noter huzurunda imzalayabiliyor.
Noterde imzalamak istemeyen kişiler, tarihin, tarafların isimlerinin belirtilmesi ve imzaların atılması ile de kontratı resmi kılabiliyor.
Kira kontratında yazılı olma zorunluluğu bulunmadığı için kira kontratının kaybolması halinde tarafların kira ilişkisinde herhangi bir değişiklik yaratmıyor.
Ancak taraflardan birinin bu durumu kötüye kullanması ve sözleşmede yer almayan maddeleri varmış gibi davranması durumunda bu durum Sulh Hukuk Mahkemesinde çözümlenebiliyor.
Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com