Kira kontratı kaybolursa ne yapılır?

Kira kontratı kaybolursa ne yapılır

Kira kontratı, gayrimenkul kiralamalarında imzalanıyor. Kontratta yapılan anlaşmaya dair hükümlere yer veriliyor. Peki kira kontratı kaybolursa ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira kontratı kaybolursa ne yapılır?
Mal sahibi ile kiracılar arasında kira ilişkilerinde zaman zaman problemler yaşanabiliyor. Oysa her iki tarafın da çıkarlarını koruyacak bir kira kontratı, bu tür problemlerin yaşanmasını önlüyor.

Bu sebeple taşınmaz sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiyi düzenleyen kira kontratı oldukça önem teşkil ediyor. Öncelikle kira kontratını imzalayacak olan kişinin gerçekten gayrimenkulün sahibi olup olmadığından emin olunması gerekiyor. Bu da tapu kayıtları incelenerek öğrenilebiliyor. Peki
kira kontratı kaybolursa ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kontratın yazılı olma zorunluluğu bulunmadığı için kira kontratının kaybolması tarafların kira ilişkisinde herhangi bir değişiklik oluşturmuyor.

Fakat taraflardan birinin bu durumu kötüye kullanması ve sözleşmede yer almayan maddeleri varmış gibi davranması halinde bu durum Sulh Hukuk Mahkemesinde çözümlenebiliyor.

Kira kontratı kaybolan kiracı, sadece Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre tahliye edilebiliyor. Sözleşmesi bulunmayan kiracının kira borcunu ödememesi halinde uygulanan esaslar şu şekilde sıralanıyor;

Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.

Kiracıya verilecek süre en az 10 gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.

Kira kontratı bitmeden evden çıkılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com