Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira kontratı imzalanıyor. Peki kira kontratı her sene yenilenmeli mi? diyorsanız işte yanıtı…
Konut,dükkan gibi taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira kontratı imzalanıyor. Kontrat taraflar arasında yapılabildiği gibi noter huzurunda da imzalanabiliyor.
Kontratı imzalayan mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla sorumlu oluyor.
Kira kontratında gayrimenkulün özelliklerine, kira süresine, kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihlerin belirtilmiş olması gerekiyor. Bu bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor.Peki kira kontratı her sene yenilenmeli mi? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratı yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kira kontratı kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor. Yeniden sözleşme hazırlanarak imzalanmasına gerek kalmıyor.
Sözleşme devam ederken,gayrimenkulün satılması halinde de kontratın yeni tarafı yine yeni malik oluyor. Yeni malikin kendi gereksinimi olması durumunda kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.
Sözleşme feshedilmeden kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş oluyor ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan gayrimenkul için kiraları ödemek zorunda kalıyor.
Kira kontratının yenilenmesi halinde kanunda yazan esaslara göre kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor.
Kira kontratı damga vergisi hesaplama 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın