Kira kontratı feshi nasıl yapılır?

fesih

Kiraya veren, kira sözleşmesini kendisinden kaynaklanan sebeplerle sona erdirebildiği gibi, kiracıdan kaynaklanan sebeplerle de sona erdirebiliyor. Peki, kira kontratı feshi nasıl yapılır?

Kira kontratı feshi nasıl yapılır?
Kiraya veren, kira sözleşmesini kendisinden kaynaklanan sebeplerle sona erdirebildiği gibi, kiracıdan kaynaklanan sebeplerle de sona erdirebiliyor. Gereksinim, yeniden inşa ve imar gibi nedenler kiraya verenin fesih nedenleri oluyor.

Kiracıdan kaynaklanan sebepler ise şu şekilde sıralanıyor:
Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

İ H T A R N A M E

İHTAR EDEN :…………….

MUHATAP :……………………………….

KONU : ……………….. ayı kira bedeli ……………..-TL’nin ödenmesi, aksi taktirde tahliye davası açılacağı ve alacağın tahsili için yasal yollara başvurulacağının ihtarıdır.

AÇIKLAMALAR :
1- Yukarıda isminiz altında açık adresi yazılı bulunan müvekkilimize ait taşınmazda ../../…. tarihli kira mukavelesi gereği aylık ……………..-TL kira bedeli ile kiracı olarak oturmaktasınız.

2- Her ayın 1 ile 5’i arasında Bankaya yatırmanız gereken kira bedellerinden ……………-TL ……………. ayı kira bedelini bugüne kadar yatırmamış bulunmaktasınız.

3- ………………-TL ………….. ayı kira bedelini ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 (Otuz) gün içinde ödemeniz, ödemediğiniz taktirde Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince hakkınızda tahliye davası açılacağı ve alacağın tahsili için yasal yollara başvurulacağınını, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza yükletileceğini ihtaren bildiririz.

İHTAR EDEN VEKİLİ
………………

SAYIN NOTER,

Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir suretinin karşı tarafa tebliğini, tebliğ şerhi taşıyan bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin dairenizde saklanmasını saygılarımla talep ederim.
Kira kontratı süresi bitince ne olur?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*