İşyeri ve konut gibi taşınmaz mallar kiralanırken, taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Kontrat belirli süreli yada belirsiz süreli olabiliyor. Peki kira kontratı en az kaç aylık olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratı en az kaç aylık olur?
Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında kira kontratı imzalanıyor. Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.
Sözleşmeyi imzalayan mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla mükellef oluyor.
Kiracı ise, kira bedelini ödemekle sorumlu oluyor. Aynı zamanda kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.
Kira kontratı kapsamında kiralanan gayrimenkulün özelliklerine, kira süresine, kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihler gibi yapılan anlaşmaya istinaden bilgilere yer verilmesi gerekiyor.
Öncelikle kira kontratını sizle yapan kimsenin gayrimenkulün gerçek sahibi olup olmadığı, sahibi değil ise bu işlem için adına vekaletname düzenlenip düzenlenmediğinin kontrol edilmesi gerekiyor.
Kontrat belirli süreli yada belirsiz süreli olabiliyor. Peki kira kontratı en az kaç aylık olur? diyorsanız işte yanıtı…
Borçlar Kanununda bu konu ile ilgili herhangi bir ay sınırlaması bulunmamakla birlikte ev kiralamalarında genellikle kiralamalar yıllık olarak yapılıyor. İşyeri kiralamalarında ise bu sürenin 3, 5 ve 10 seneye kadar çıktığını görülebiliyor.
Konut kira sözleşmesi örneği 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com