Gayrimenkul kiralamaları için taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Bazı durumlarda kira kontratı için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor.
Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak ifade ediliyor. Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor.
Bu nedenle damga vergisini sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Kira sözleşmesinde ki her nüsha için ayrı ayrı aynı oranda damga vergisi talep ediliyor.
Her yıl belirlendiği gibi bu yılda kira kontratı damga vergisi yeniden belirlendi. 2018 Kira kontratı damga vergisi oranları bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı. 2018 yılda kira kontratı damga vergisi mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında ödenecek.
Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.
Ancak kira kontratında yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com