Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj (gelir vergisi kesintisi/tevkifat) yapmak zorunda oluyor. İşte kira gelirlerinde stopaj oranı 2016…
Kira gelirlerinde stopaj oranı 2016!
Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi 2016 kapsamında yer alan esaslara göre, gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94.maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj (gelir vergisi kesintisi/tevkifat) yapmak zorunda oluyor. Peki kira gelirlerinde stopaj oranı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı olan bu kişi ve kuruluşlar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda oluyor.
Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılıyor. Örneğin; 3 aylık veya 1 yıllık işyeri kirası peşin tahsil edildiğinde, bu durumda peşin tahsil edilen kiranın tamamı vergi kesintisine tabi tutuluyor.
Kiracı, basit usulde vergilemeye tabi bir mükellef ise, vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapmıyor.
Kiraya verilen gayrimenkulün hem konut hem de işyeri olarak kullanılması durumunda ise; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı işyeri olarak kullanıldığı sürece,kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi oluyor.
Stopaj hangi durumlarda kesilmez?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com