Gelir Vergisi Kanununda 94. maddesinde stopaja ilişkin yasal esaslara yer veriliyor. Peki kira gelirinde stopaj nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır? Kira stopajı nasıl ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Stopaj, “Gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi” olarak ifade ediliyor. . Peki kira gelirinde stopaj nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır? Kira stopajı nasıl ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira stopajı, gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisi olarak tanımlanıyor.
Vergi tevkifatı olarak da ifade edilen kira stopajı, gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi olarak ifade ediliyor.
Söz konusu vergi, geçmiş takvim yılı içerisinde elde edilen kira gelirleri için veriliyor. Kira stopaj vergisi ödeme zamanı ise, her sene Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan “vergi takvimi” kapsamında yer alıyor.
Yılın belli zamanlarında ödemesinin yapılması gereken kira stopajı bedelinin hesaplamalarına ilişkin hükümler kanunun 104. maddesinde şu şekilde açıklanıyor;
Verginin hesaplanması:
Madde 104 –
Yıllık Gelir Vergisi, vergiye tabi gelirlerin yıllık toplamından 31 inci maddedeki indirimler düşüldükten sonra 103 üncü maddedeki nispetler uygulanmak suretiyle hesaplanır.
Ücretlerin vergilendirilmesinde aylık vergi; yıllık vergi 12’ye bölünmek, gündelik vergi aylık vergi 30’a bölünmek suretiyle hesaplanır.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com