Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödenen kira gelir vergisinde değişikliğe gidildi. İşte kira gelir vergisinde yapılan değişikler 2016…
Kira gelir vergisinde yapılan değişikler 2016!
Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Bir sene boyunca elde edilen kira geliri için bir sonraki sene kira gelir vergisi ödeniyor.
2015 yılında elde edilen gelirler için 2016 yılında vergi ödemesi yapılıyor. Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir için ödenen kira gelir vergisindeki bazı indirimler ve muafiyetler de bulunuyor. 2016 yılında bu indirim ve muafiyetlerde değişikliğe gidiliyor. Peki kira gelir vergisinde yapılan değişikler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira gelir vergisinde yapılan değişikler 2016…
1-Kayınvalide (kaynana) ve kayınpederin (kaynata) kira ödemeden oturduğu konut için de vergi istenmeyecek.
Mülk sahibi, konutunu kira almadan sadece annesi, babası, çocuğuna ve kardeşine tahsis ettiğinde (emsal kira bedeli üzerinden) vergisi istenmiyordu. GV taslağının yasalaşmasıyla, kayınvalide ve kayınpederden kira alınmadığı durumda da vergisi istenmeyecek.
2-Isı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamalar gider yazılabilecek.
Isı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamaların elde edilen kira gelirinden doğrudan gider (-) olarak indirilebilmesine imkân sağlanıyor.
3-Öğrenci yurtları, bakımevleri, huzurevleri masrafları da ödenecek vergiyi azaltacak.
4- Öğrenci ve yaşlıların barınma masrafları da beyannamede düşülebilecek. Bu amaçla, öğrenci yurtları, bakımevleri ve huzurevlerine ödenen oda ve yatak ücretleri de kira gelirlerinin vergi hesabında indirim (-) olarak dikkate alınabilecek.
5-Eğitim ve Sağlık masraflarının vergi avantajı artıyor.
Eğitim ve sağlıkla ilgili giderler, mevcut durumda GV matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınırken, tasarıda ise bu harcamaların belirli bir yüzdesinin, matrah yerine ‘hesaplanan vergiden’ indirilmesi (-) öngörülüyor.
6-GV’deki çocuk tanımı değişiyor
Vesayeti altında bulunmak şartıyla kardeşler ve anne babasını kaybetmiş kardeş çocukları ile torunlar için de mükelleflerin, kendi çocuklarında olduğu gibi vergi indirimlerinden yararlandırılıcığı öngörülüyor.
Mülk sahiplerinin, kira gelirinden düşebileceği taslakta öngörülen (yeni) gider ve indirimleri de şu şekilde:
-Belgesiz götürü gider işyeri kirasında kalkıyor, konut kirasında kısıtlanıyor.
-İşyeri kira geliri olanlar, beyannamelerine ‘götürü gider’ (yüzde 25) yazamayacaklar. Giderleri ancak ‘gerçek gider’ olabilecek.
-Konut kira gelirleri 69 bin TL üzeri olanlar da artık götürü gideri tercih edemeyecek, ‘gerçek giderlerini’ beyannamesinde düşebilecek.
-30 bin lira ile 69 bin lira arası kira geliri elde edenler, ancak ‘yüzde 15 götürü gideri’ beyannamelerine yazabilecek.
-30 bin liraya kadar kira geliri olanlar önceden olduğu gibi yüzde 25 götürü gider tercihinde bulunabilecekler.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com