Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, bir sene boyunca elde ettikleri gelir için bir sonraki sene kira gelir vergisi ödemek ile yükümlü oluyor. Peki kira gelir vergisi ödeme yolları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira gelir vergisi ödeme yolları!
Konut, işyeri gibi gayrimenkulünü kiraya veren kişiler, bir sene boyunca elde ettikleri gelir için bir sonraki sene kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor.
Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2015 yılı için istisna tutarı 3.600 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.
İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2015 yılı için 29.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.
Vergi mükelleflerinin öncelikle, gelirlerini vergi dairesine beyan etmeleri gerekiyor. Akabinde de vergi ödemeleri yapılıyor.Peki kira gelir vergisi ödeme yolları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira Gelir Vergileri;Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.
Kira gelir vergisi ödenen bankalar ..
AKBANK T.A.Ş. (*)
AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ALTERNATİFBANK A.Ş.
ANADOLUBANK A.Ş.
ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
CITIBANK A.Ş.
DENİZBANK A.Ş. (*)
BURGAN BANK A.Ş.
FİNANSBANK A.Ş. (*)
HSBC BANK A.Ş. (*)
ING BANK A.Ş.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
ODEA BANK A.Ş.
ŞEKERBANK T.A.Ş.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)
TEKSTİLBANK A.Ş.
TURKISHBANK A.Ş.
TURKLAND BANK A.Ş.
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)
POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)
(*) Bu bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir.
Başkanlığın İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer
(*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.
(**) PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.
Kira gelir vergisi hesaplama tablosu 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com