Kiralamalarda depozito, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibinin güvencesi için kiracıdan alınan bedel olarak karşımıza çıkıyor. Peki kira depozitosunun iadesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kira depozitosunun iadesi!
Depozito, bir gayrimenkulün geçici bir süre için kullanımı sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar olarak ifade ediliyor.
Genellikle gayrimenkul kiralamalarında kiracıdan alınan bu depozito, muhtemel zararların önlenmesi için talep ediliyor. Kiralamanın sona ermesi durumunda zarar meydana gelmemiş ise bu depozito bedeli kiraya geri veriliyor.
Kanunen konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence bedeli olan depozito 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Peki kira depozitosunun iadesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Depozitonun geri alınması için depozitosunun muhakkak kira sözleşmesine yazdırılması gerekiyor. Kira sözleşmesinin ayrıntılı ve doğru şekilde düzenlenmesi şartı aranıyor.
Depozitonun geri alınması için en önemli delili kira kontratı ve kiralananın alındığı şekilde teslim edilmesi oluyor. Ayrıca depozito bedelinin enflasyondan etkilenmemesi için yabancı para birimi ya da güncel kira bedelinin X katı olarak yazılması kiracıları koruyacak bir esas olarak biliniyor.
Kira kontratının sona ermesi halinde kiracının herhangi bir zarara neden olmaması ve kira borcunun da kalmaması halinde mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına geri ödenmesi gerekiyor.
Kira depozitosu geri alma işlemi için ev sahibi ile mutabakata varıp kiracının evde hasar oluşturması halinde bedel olarak kira depozitosundan kesinti yapılabiliyor.
Depozito iadesi için ihtarname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com