Borçlar Kanunu esaslarına göre, kiracının mal sahibine depozito vermesi gerekiyor.Peki kira depozitosu ne için alınır? diyorsanız işte yanıtı..
Borçlar Kanunu gereğince, kiracının gayrimenkul sahibine güvence vermesi gerekiyor. Kiracının güvence vermesi ise depozito ödemesi ile mümkün oluyor. Peki kira depozitosu ne için alınır? diyorsanız işte yanıtı..
Depozito, gayrimenkulün değerinin, yani gayrimenkulün geçici bir süre için kullanımı sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan bedel olarak karşımıza çıkıyor.
Depozito, ev ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, kanunda belirtilen tutardan yüksek olamıyor. Borçlar Kanunu gereğince, mal sahibi en fazla üç aylık kira bedeli kadar depozito alabiliyor.
Depozito bedeli olarak kıymetli evrak, menkul kıymet verilmişse, kiraya verenin onayı olmaksızın geri alınmamak üzere, bir bankaya depo edilebiliyor ve kiralayanın izni olmadan kiracıya geri verilmiyor.
Kira depozitosu nakit paradan ibaret ise, kira depozitosu kiracı adına açılacak vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor.
Artık bu durumda ev veya işyerini kiraya verene elden ve nakit olarak kira depozitosu ödemiyor. Kira depozitosu ödenmesi kararlaştırılmışsa, kiracı doğrudan bunu kendi adına açtıracağı bir vadeli mevduat hesabına yatırıyor.
Depozito hangi durumlarda geri verilmez?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın