Kira depozitosu geri alınır mı?

depozito 2015

Sözleşme kurulurken kiracıdan depozito talep edilebiliyor. Depozito bedelinin nasıl alınacağı ve en fazla ne kadar alınabileceği hakkında yasal esaslar Borçlar Kanunu ile açıklanıyor. Peki, kira depozitosu geri alınır mı?

Kira depozitosu geri alınır mı?
Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme kira sözleşmesi oluyor.

Sözleşme kurulurken kiracıdan depozito talep edilebiliyor. Depozito bedelinin nasıl alınacağı ve en fazla ne kadar alınabileceği hakkında yasal esaslar Borçlar Kanunu’nda yer alıyor.

Kanunen depozito en fazla üç aylık kira bedelinde oluyor. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Peki, kira depozitosu geri alınır mı? Kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.

Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.

 

Konut ve çatılı işyeri kiraları kanunu!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*