Kira damga vergisi 2016!

Kira damga vergisi 2016

Damga vergisi kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınıyor. Bu vergi kira sözleşmesi için de ödeniyor. Peki kira damga vergisi 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

Kira damga vergisi 2016!
Kira sözleşmesinin noter huzurunda imzalanması durumunda sözleşme için damga vergisinin ödenmesi gerekiyor. Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi oluyor.

Kira sözleşmesi süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi oluyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi takdirde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.

Kira sözleşmesinde sadece kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor.

Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil yükümlülüğü de bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.

Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması durumunda ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildiriliyor ve aynı süre içinde ödeniyor.Peki kira damga vergisi 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

2016 yılında uygulanacak damga vergisi oranları, 59 sayılı Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında açıklandı:

Kira sözleşmesi için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödeniyor. Eğer kira sözleşmesi kefilli olarak yapılıyorsa ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

2016 yılı damga vergisi oranları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com