Kira vergisi için beyannameler 31 Mart’a kadar veriliyor. Vergi beyannamesi vergi dairesine gidilerek verildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor. Peki kira beyannamesi internet üzerinden nasıl verilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira beyannamesi internet üzerinden nasıl verilir?
Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malını 2015 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor.
Ancak beyannameyi her kira geliri elde edenler vermiyor. Belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda gelir elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor.
Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2015 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART – 31 MART 2016 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.
Vergi beyannamesi vergi dairesine gidilerek verildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor. Peki kira beyannamesi internet üzerinden nasıl verilir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira gelir vergisi beyannamesini online vermek isteyen kimselerin Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname sistemine giriş yapmaları gerekiyor.
Kira gelir vergisi beyannamesi sistemi, kira geliri elde eden mükelleflerinin tapu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, banka, PTT, TOKİ, inşaat, sigorta, elektrik, su ve doğalgaz şirketleri gibi kurumlardan alınan bilgiler kullanılarak beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerimizin onayına sunulduğu bir Sistem olarak ifade ediliyor.
Kira gelir vergisi beyannamesi online işlemleri:
1 BEYANNAME ONAY
“Beyanname Doldur” ekranında beyanname doldurulduktan sonra “Beyanname Onaylamaya Geç” butonuna basıldıktan sonra onaylama aşamasında aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır. Bu aşamada taslak beyannamenizi onaylayabilir veya iptal edebilirsiniz.
ADIM 1
Onay beklenen satırın en solunda yer alan kutucuk işaretlenir ve “Onay” a basılır
ADIM 2
Onay mesajı ekranında “Evet” seçeneği işaretlenir.
Daha sonra ikinci açılan onay mesajı ekranında “Evet ”seçeneği işaretlenir.
ADIM 3
Daha sonra karşınıza ikinci bir onay ekranı çıkmaktadır. Burada da “Onay” a basılır.
“Onay” a basıldıktan sonra açılan uyarı mesajında “Tamam” butonu tıklanarak onaylama işlemi tamamlanmaktadır. Durumu bölümünde “Onaylandı” ibaresi olmak zorundadır. “Onaylandı” ibaresi olmayan beyannameler kesinlikle onaylanmamış demektir.
Ayrıca simgelerinin ikisinin birden gözükmesi de beyannamenin onaylandığını gösterir. Burada beyannameyi, tahakkuku ifade eder. Simgelerin üzerine tıklayarak beyannamenize ve tahakkuk fişinize pdf formatında bilgisayarınıza kaydedebilir ya da çıktısını alabilirsiniz.
Kira beyannamesi vermeyenleri nasıl şikayet edebilirim?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com