Gayrimenkul kiralamalarında, kira sözleşmesinin yenilendiği dönem, mal sahibi de kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kira artışlarında hangi oran kulanılıyor? İşte kira artışlarında uygulanacak oranlar 2016…
Kira artışlarında uygulanacak oranlar 2016!
Konut ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında kira döneminin yenilenmesi durumunda, gayrimenkul sahibinin kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkı doğuyor.
Borçlar Kanunu kapsamında yer alan madde 344 gereğimce; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Bu esaslar, kanunda yapılan bir değişiklikle işyerleri için 2020 yılına kadar ertelenmiş olup; Kira zammı hesaplama esasları, kiralanan gayrimenkulün türüne göre değişkenlik gösteriyor. Peki, kira artışlarında hangi oran kulanılıyor? İşte kira artışlarında uygulanacak oranlar 2016…
Ev kiralamalarında ÜFE oranlarının kullanılması gerekirken; İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Ancak işyeri kiracısı için sözleşmede belirtilen ÜFE yada TÜFE oranı varsa bu oranda artış yapılması gerekiyor.
Kira sözleşmesi bu ay yenilenen kiracılara uygulaması gereken ÜFE ve TÜFE oranları aşağıda yer alıyor:
ÜFE oranları Mart 2016
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,34 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,47 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,61 artış gösterdi.
TÜFE oranları Mart 2016
TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,02 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,80, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,78 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,97 artış gerçekleşti.
Ev sahibi Mart ayında kiraya en fazla yüzde kaç zam yapabilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com