Kira artışına itiraz nereye yapılır?

Kira artışına itiraz nereye yapılır

Borçlar Kanunu’na göre kira zamları Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artış oranından fazla olamıyor. Kiraya yapılacak zamlar da bu oranı aşamıyor. Peki Kira artışına itiraz nereye yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira artışına itiraz nereye yapılır?
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda artış yapılıyor.

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.,Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Yukarıda da görüldüğü üzere kanun kapsamında hangi ÜFE oranının hesaplanması gerektiği açıklanmıyor. Bu konuda Yargıtay kira zammı hesaplamalarında on iki aylık ortalamaların kullanılması gerektiği söylüyor.

Kiraya yapılacak zamlar da bu oranı aşamıyor. Peki Kira artışına itiraz nereye yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kiraya fazla zam yapılması durumunda kiracılar kira bedelinin tespiti için dava açarak bu zamma itiraz edebiliyor.Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Bu dava gayrimenkulün bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılıyor.

Kira tespit davası avukatlık masrafı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com