Yıllık olarak yapılan taşınmaz kiralamalarında, kira dönemi sona ermeden tarafların sözleşmeyi feshedici bir bildirimde bulunmamaları halinde sözleşme yenilenmiş oluyor. Kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedelinde belli bir artış yapılabiliyor. Peki “Kira artışı neye göre yapılmalı? Kira artış oranı neye göre belirlenir?” diyorsanız işte yanıtı..
Ev sahibi kira bedeline artış yaparken, hesaplamayı istediği oranda değil; Borçlar Kanunu kapsamında öngörülen oranlarda yapmakla mükellef oluyor.
Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek kaydıyla geçerli oluyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira ücreti, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yapılan açıklamalara göre ev kirası artış hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerekiyor. Söz konusu enflasyon oranları her ay yine TÜİK tarafından açıklanıyor.
Özge ÖZDEMİ/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın