Kiracılara yapılan kira artışında enflasyon oranları kullanılıyor ve bu oranlar her ay Tüik tarafından açıklanıyor. Peki kira artışı ne zaman yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz sahibi ve kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak biliniyor.
Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.Taşınmaz mal kiralamalarında kiracılara belirlenen zamanlar da zam yapılıyor. Peki kira artışı ne zaman yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi durumunda kiraya yıllık zam yapılabiliyor.Yapılacak artışın kanunda belirlenen esaslara göre yapılması gerekiyor. Kanunen konut kira bedelinde yapılacak zamlar ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.
Kira artış hesabında ÜFE oranlarından TÜİK’e göre bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekirken, Yargıtay’a göre ise on iki aylık ortalamaların hesaplamada kullanılması gerekiyor.
Bu nedenle bir kesim kira artış hesabında aynı ayına göre değişim oranını, bir kesim ise on iki aylık ortalamalarını kullanabiliyor.
Kiraya fazla zam yapan ev sahibine ne yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com