Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde, kiracının ne zaman ve kadar kira ödemesi gerektiği, kira süresinin ne zaman sona erdiği gibi konulara yer veriliyor.
Kira sözleşmesinin süresi 1 yıl olarak belirleniyor. Belirlenen sürenin sonunda herhangi bir bildirim yapılmazsa kira sözleşmesi 1 seneliğine daha yenilenmiş oluyor. Bu durumda, kira bedeline artış yapılıyor. Peki “Kira artışı nasıl yapılır? Kira artışı neye göre yapılır?” diyorsanız işte yanıtı..
Borçlar Kanunu kapsamında kira artışının nasıl ve ne şekilde olacağına ilişkin bilgilere yer veriliyor.Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Kira sözleşmesinde kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı olup, beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.
Kira artışı neye göre yapılmalı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın