Kira sözleşmesi anlaşmasının uzatılması durumunda kira bedelinde zam yapılabiliyor. Peki kira artışı nasıl bildirilir? Kira artışı bildirim süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Kira artışı bildirim süresi!
Taşınmaz mal kiralamarında yapılan kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Mal sahipleri belli dönemlerde kira bedelinde artış yapabiliyor.Borçlar Kanunu gereğince kira artışının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarında yaplması gerekiyor.
ÜFE oranları 4 farklı oranı içerisinde barındırıyor. Bu oranlardan Yargıtay Kararı gereğince 12 aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.
Kira artışı hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Evdeki kiracıya yukarıda da belirttiğimiz gibi ÜFE oranlarında zam yapılıyor. Zam mevcut kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.Peki kira artışı nasıl bildirilir? Kira artışı bildirim süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Kira artışı bildirim süresi…
Kira artışı bildirim süresi, kanunla belirlenmiyor. Sözleşmenin yenilenmesinin hemen ardından zammın yapılması ve bunun kiracıya bildirilmesi gerekiyor. Böylece yeni kira dönemine ait kira borcu zamlı olarak ödenmiş oluyor.
Ev kira zammı Ekim 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com