Ev, işyeri gibi taşınmaz malını kiraya verip, sözleşmesi Şubat ayında yenilenen kimselerin kira bedelinde yapacakları artış oranı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre meskendeki kiracıya en fazla yüzde 4,96 oranında zam yapılabilecek.
Bilindiği üzere Kanun gereğince TÜİK tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi verilerinin mesken kira artış hesaplamalarında kullanılması zorunlu oluyor.
Ancak işyerindeki kiracı için bu zorunluluk 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Böylece bu süre zarfı içinde işyerindeki kiracıya istenilen oranda zam yapılabiliyor.
Şubat ayında kullanılacak enflasyon verileri şu şekilde sıralanıyor:
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2017
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %3,98 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %3,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,98, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,69 ve on iki aylık ortalamalara göre %4,96 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %6,58 artış, imalat sanayi sektöründe %3,87 artış, elektrik ve gaz sektöründe %4,12 artış ve su sektöründe %3,72 artış olarak gerçekleşti.
Aylık en fazla artış ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti
Bir önceki aya göre en fazla artış; %29,26 ile ham petrol ve doğal gaz, %12,00 ile kok ve rafine petrol ürünleri ve %7,61 ile ana metaller alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık tütün ürünleri %2,29 ile bir ay önceye göre endekslerin düştüğü tek alt sektör oldu.
Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış enerji mallarında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2017 yılı Ocak ayında aylık en fazla artış enerji mallarında ve yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti.
Kira artış oranları Ocak 2017!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com